Fascie therapie

Wat is fascia ?
Dit is een weefsel dat alles in ons lichaam met elkaar verbindt. Het bestaat uit bindweefsel en zit als een laagje, vlies om alle spieren, botten, zenuwen, bloedvaten en organen. Deze vliezen zijn onderling ook met elkaar verbonden. Dit zijn vaak beweegbare verbindingen. Tussen de verschillende lagen zijn glijbewegingen mogelijk. Op bepaalde plaatsen zijn deze lagen verdikt en vormen zo onder meer het kapsel van gewrichten of gewrichtsbanden. Al deze vliezen, laagjes vormen samen een netwerk. Dit noemen we een fasciaal netwerk.
Fascia is weefsel wat kan glijden maar het kan zich ook een beetje samentrekken. Er zitten zenuwen en veel zenuwuiteinden in. Deze zenuwen registreren bewegingen, houdingen maar ook pijn. Als het fascie weefsel in een slechte conditie is, kan dat pijn veroorzaken. Door verklevingen in de fascia kan de beweeglijkheid van de spieren en van de gewrichten beperkt zijn.
Ongunstige (werk)houdingen maar ook ongelukken, blessures, stress, overbelasting en te weinig beweging kunnen leiden tot verstoringen in dit netwerk van fascie weefsel.
De klacht / pijn die dan gevoeld wordt, kan op een andere plaats zijn, dan de plaats waar de eigenlijke oorzaak ligt. Daarom wordt bij aanvang van de behandeling het hele fasciale systeem, onderzocht om zo de oorzaak van de klacht te vinden.
Fascia Integratie Therapie (F.I.T)
Fascia Integratie Therapie (F.I.T.) is de term die gebruikt wordt voor een methode van fasciatherapie. Een methode om stoornissen en pijn in de weke delen/fascia binnen het houdings- en bewegingsapparaat te diagnosticeren en te behandelen.
De facie therapeut werkt specifieke op dit fascie netwerk. Een behandeling door een fasciatherapeut bestaat altijd uit een combinatie van een specifiek onderzoek van het totale lichaam, gevolgd door behandeling van gewrichten, spieren en bindweefsellagen. Soms wordt daarbij gebruik gemaakt van specifieke instrumenten, om de facie los te maken. Gevolgd door oefeningen om de verkregen beweeglijkheid te behouden en een advies voor training.
Doel van dit alles: afname van klachten, verbeterde houding, efficiëntere bewegingspatronen, groter welbevinden, vergrootte belastbaarheid en, door toename van de veerkracht, verkleining van kans op letsel.
Voor meer informatie zie ook: www.fasciatherapie.fit